Topmodel.bg  »  Статии  »  Новини  »  Преглед

Почина дизайнерът Ив Сен Лоран - Yves Saint Laurent

02.06.2008


Почина дизайнерът Ив Сен Лоран - Yves Saint Laurent

Определено да се говори с клишета за това име ще е повече от глупаво... Всички много добре знаят кой и какво е символът Ив Сен Лоран за Висшата Световната Мода. Ив Матийо Сен Лоран е роден във френски Алжир през 30-те години на миналия век, на 17 години започва да работи при Кристиян Диор, на 21 вече е натоварен с тежката задача да спаси световната марка от колапс. През 1962г. поради проблеми с нервни сривове е освободен от Диор, на което се дължи и основаването на компанията Ив Сен Лоран, подпомогната от приятеля му Пиер Берже.

За кратко време компанията налага линии и течения в модната сфера. Разбивайки на пух и прах утвърдения стил на носене на смокинг от мъжете с позиции в обществото, Ив Сен Лоран дава на жените тази свобода и сила като прави дамски костюм с панталон и смокинг (на снимката : "Le Smoking suit" ©Хелмут Нютън - © Helmut Newton's 1975, photo of ©®Yves St. Laurent's "Le Smoking" )

Като създател на Прет-а-порте-то, парфюма „Опиум”, човекът , който твореше новините в Световната Мода, носител на френския Орден на Почетния Легион, Ив Сен Лоран ще бъде помнен и като човек, отдаден на културата, почитайки операта, театъра, изобразителното изкуство със страст, която само човек от такава величина може да отдаде.

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg