Topmodel.bg  »  Статии  »  Интервюта  »  Преглед

TopModel.bg пита, EXPOSE отговаря

20.06.2008


TopModel.bg пита, EXPOSE отговаря

Разговаряме с Диана Великова – мениджър на EXPOSE MODEL в прекрасния и уютен офис на тихата уличка Кричим в София. Познаваме се отдавна, но този път темата е сериозна и бизнес ориентирана, така, че се залавяме за работа на мига... Диди е прекрасна млада дама, чиято усмивка не слиза никога от лицето и, зодия Овен, щастливо омъжена ... Пробивна, властна, но справедлива (за зодията вече казахме ли )?

TopModel: Кога започна да се занимаваш с мода?

Диана Великова: Първите си стъпки направих, когато бях на 14. И както се казва в класическата приказка срещнах един фотограф и живота ми се преобърна. Всъщност на 13 изкарах първия си курс за модели, но това беше по скоро моя си детска прищявка отколкото с поглед в професионалното ми развитие (в последствие изкараните школи станаха 5). На 15 вече бях рекламно лице на няколко компании, а на 16 за първи път професионално заминах в чужбина.

TopModel: Защо реши модна агенция?

Диана Великова: Достигайки една определена възраст реших, че вече е адекватно да попрекратя модните си изяви. За самата агенция ме стимулираха и хора от бранша, които постоянно ми повтаряха, че това ще бъде естествено продължение на кариерата ми. Обърнах се назад и осъзнах колко опит и контакти съм натрупала в тези среди. Щеше да бъде абсолютна загуба, ако не предам всичко това на моделите, които сега започват и искат да се занимават с тази професия. Когато стартирах нямаше сериозен моден бизнес в България, нямаше и кой да ме представлява и насочва. Знам на мен самата колко ми е било трудно.

TopModel: Какво ти хареса и не в модния „бизнес”?

Диана Великова: За мен модния бизнес е всичко, обожавам тази професия. Какво ми харесва – харесва ми това, че можеш да твориш и създаваш изкуство, харесва ми еуфорията около снимките, приятната умора след края на работния ден, обожавам мига на напрегнато очакване на готовия материал, приповдигнатото настроение, когато продуктът се появи на пазара и виждаш погледите на хората. С нищо не мога да го сравня. Какво не ми харесва – не ми харесва, когато хората омаловажават труда на моделите, когато чуя някой да казва, че иска да е модел за хоби. Не ми харесва това, че често хора спекулират с тази професия и й създават лош имидж, заради което много красиви момичета и момчета се отказват да се занимават.

TopModel: Има ли достатъчно култура в България, за да се оцени трудът на една агенция или модел? Променя ли се манталитетът на българина в това отношение през годините?

Диана Великова: Може би започва да навлиза лека полека. Вече не малко момичета и момчета работиха в чужбина и видяха реалния живот на модела. Но е и факт, е че все още модели смятат, че могат да се справят сами без агенция. Което честно казано си е поемане на сериозен риск. Зад гърба на EXPOSE MODEL стои сериозен екип от букери, скаути, икономисти, юристи, ПР-и, професионалисти, които са изцяло на разположение на модела и работят в негова полза. Реално това е основното перо, което агенцията покрива с процента, който удържа на модела. Колкото до оценяването на труда на моделите тук, можем да говорим дълго. Чувала съм дори изказвания на фотографи, че съавтори в една снимка са фотографът, гримьорът, фризьорът и осветителят, а моделът е никой. В чужбина фотографите плащат на модели за да се обучават или пробват нова техника, тук това се приема като жест към модела.

TopModel: Модел или Манекен? Наясно ли са младите българи с отговорността на тази професия?

Диана Великова: Нека започнем с това – Модел е общото название за човек, който работи в модния бранш за ревюта, снимки и т.н, това е типажът, който всяка агенция търси момиче или момче, което да може да е подходящо за всичко. Модел не е само красив човек, който го снимат срещу заплащане. Всеки, който иска да се занимава с тази професия трябва постоянно да се поддържа – тяло, лице, коса, моделството изисква и постоянното обучение, защото пазарите непрекъснато изискват едни или други нови неща, и професионалиста трябва да е в течение с тях. Трябва да открие себе си в снимките, да достигне до момента, в който работи с лекота. Аз самата имам над 300 фотосесии зад гърба си, но не мога да кажа за себе си, че съм перфектна и винаги имам забележки по снимките си. Но и не може да кажеш, че си модел с опит, когато се налага да питаш фотографа какви пози да направиш. Факт е също, че след като кадрите станат готови те носят послание и за това послание е виновен МОДЕЛЪТ, фотографът може да си поиграе с осветление, фон, филтри, но моделът е този който ще покаже радост или тъга.

TopModel: За тъмната страна на бизнеса?

Диана Великова: Всеки бизнес има своята тъмна страна, но всеки сам преценява дали да избере по лесното, но да загуби достойнството си или да се бори и да спи спокоен.

TopModel: Защо и кога една модна агенция би поканила един непрофесионален модел да подпише договор с нея?

Диана Великова: Не бих искала да отговарям от името на всички агенции, мога да обоснова принципа на EXPOSE MODEL. Внимателно преценяваме всеки един модел, с който ще работим без значение дали е професионалист или не. Преглеждаме визията му дали е подходяща спрямо търсенето, което има към нас, доколко има потенциал за развитие, преглеждат се снимките им, както и мерките (ръст, гръдна обиколка, талия, ханш). Ако преценим, че моделът има подходяща визия, фигура и излъчване, което търсим за България, преминава първата „пресявка”. Одобрените модели се препращат към нашите международни букери, които преценяват доколко биха имали реализация в чужбина и в кои държави по-точно. Когато един модел премине и тази селекция сме сигурни, че бихме могли да работим успешно. Въпреки, че и този момент е субективен, защото често към един модел има интерес, но той не приема на сериозно работата си, не се вслушва в съветите ни или е некоректен. Тогава агенцията няма вина за липсата му на реализация.

TopModel: Полагат ли достатъчно грижи ТопМоделите в България за външния си вид?

Диана Великова: За съжаление не. Основната причина е това, че агенциите все още вменяват на моделите, че това не е сериозна професия, че е до време и че могат да я работят между другото. Тогава и самите модели не приемат грижите за външния си вид, както и професионалното си развитие достатъчно сериозно. Дори само фактът, че момичета смятат, че са с много опит след 1-2 или 3 фототеста е показателно. А и всички сме гледали ревюта на бельо по Фешън ТВ и българските модни канали... разликата е сериозна.

TopModel: Колко е важна работата в екип?

Диана Великова: Тук мога да ти цитирам част от разговора, който водя с новите лица в EXPOSE MODEL при първа среща.. „ако искате да сте ТОП Модели, Кралици на красотата и т.н, не е при нас мястото, ние сме агенция на работещите модели. Не толерираме момичета и момчета които отиват на ангажимент и очакват, че всички ще ги носят на ръце поради една или друга причина, не забравяйте и режисьора, и гримьора и чистачката, също както и модела СА НАЕТИ. Уважавайте всеки един от тях. И не забравяйте на снимки всички са напрегнати и ни най малко не им е до вашите фасони. Само ако работите в екип работата ще бъде свършена по-бързо, по-точно и с по-добри резултати”. Отделно от това в една агенция трябва екипа да е на ниво за да може да функционира машината правилно. Ако скаутите намират модели, които не вършат работа на букерите, ако букерите намират ангажименти, които не са адекватни за моделите, ако фотографите правят снимки, с които агенцията не може да представи адекватно моделите си, ако моделите не се вслушват в съветите на агенцията и т.н тогава нещата няма да се получат.

TopModel: Каква музика предпочиташ? (малко за разсейване от сериозната тематика)

Диана Великова:Фънки и Амебата от София Мюзик ми бяха казали преди време, че съм „музикален помияр”. Слушам всякаква музика. Както обичам да казвам всеки стил си има и добрите и лоши попадения.

TopModel: Какво знаем и какво не за Диана Великова? Какво не ни трябва да знаем за нея ?

Диана Великова: Какво знаете... нямам представа – едни повече, други по малко. Нека започна с това, което не ме попитахте – какво трябва да знаете, не правя компромиси със себе си, работата и близките си на никаква цена. Имам принципи, които следвам в живота си. Какво не ви трябва да знаете – как изглеждам когато съм ядосана. Какво не знаете – може би, че съм работохоличка и не обичам да говоря много за себе си.

TopModel: Модният Бук и има ли той почва у нас?

Диана Великова: Болна тема. В България съм виждала „професионални модели”, без професионални снимки. Да не говорим, че по кастингите изключително рядко мога да видя модел с Бук в ръка, докато в чужбина това е немислимо. Хващам се даже, че когато при нас в агенцията дойде на първа среща вече работещ модел с печатно портфолио и се изненадвам... а това не е добре. Също така е факт, че сме имали случаи, в които модели са ни питали „ама задължително ли е да имам такова нещо, защото до сега никой не ми е искал?”. Другият голям проблем е, че моделите остават с убеждението, че една или две фотосесии са достатъчни за добър бук. Опитваме се да им обясним, че стандарта е минимум 3-ма фотографи в бука и от тях минимум 5-10 визии.

TopModel: Колко е важно за един модел да има професионален фотобук?

Диана Великова: Това е все едно хирург без скалпел, гримьор без гримове и фотограф без апарат. Бука е средството, чрез което клиента вижда как един модел може да се променя на снимки, да работи в една или друга насока или дали притежава визията, която рекламодателя търси.

TopModel: Защо някои модни агенции „продават” моделите си на безценица??? Да поговорим малко за срама и предразсъдъците на младите българи...

Диана Великова: Не бих искала да се явявам в ролята на съдник, но за мен това е безумие, което се случва в нашата страна, викаме му да функционираш на всяка цена. На кастингите често се наемат модели не заради визията им или професионализма, а заради ниския хонорар. За това в България моделите не се борят да са професионалисти, клиента плаща половин цена и има половинчати очаквания, моделите ни взимат половин цена, но и дават половинчати резултати.... и бизнеса ни става половинчат. Това е нещо, на което искам да науча нашите модели, всяко нещо си има цена. За това агенцията ни работи основно в чужбина, защото хората там знаят, че не можеш да наемаш професионален модел за жълти стотинки. Да вярно е и че изискват много, но така е редно и само това те стимулира да ставаш все по-добър.

TopModel: Перспективите според теб в модната сфера?

Диана Великова: Има липса на български модели в чужбина. Пазара харесва нашият типаж, интересни сме и сме търсени, само остава да се научим да сме професионалисти и когато изискваме, да има какво да дадем. Хубаво е, че се появиха добри дизайнери и при нас, правят се вече адекватни рекламни кампании, снимат се качествени клипове с добър сценарии. Определено търпим сериозно развитие, но и има още много, което не сме постигнали.

TopModel: Каква е ролята на интернет за развитието на модния бизнес? TopModel.bg се утвърждава с много силни позиции като концепция в тази ниша, сподели мнение?

Диана Великова: Възхитена съм от продукта TopModel.bg, определено запълниха една голяма ниша. Харесва ми, че не се ограничавате само в това да бъдете свръзка между модели, фотографи, а желаете да бъдете и като справочник за всеки един от тях. Съветите, които публикувате определено ще са от полза на всеки начинаещ модел или фотограф. Поздравления и Ви пожелавам много успехи ( и очакваме скоро отдела модни агенции).

TopModel: Как казваш, че е номерът на мобилния ти?

Диана Великова: +359887 EXPOSE

Диана Великова - снимка

TopModel: Знаят ли кандидатите за модели в България какво е „полароидна проба”. Срещаме доста неразбиране по темата... А както знаем ние, това е първата крачка към представянето на един модел.

Диана Великова: Определено срещаме доста неразбиране и ние по темата полароидна проба или Снап Шот (има и вариант Видео Снап). Този тип снимки се зародиха малко след появата на фотошоп. Тогава агенциите по света откриха, че моделите които виждат на професионалните снимки, в един момент се оказва, че нямат нищо общо на живо, поради обработката на кадрите. Така един ден решили, че такива снимки ще им спестят време, нерви и разбира се финанси. Защо полароид? – това е просто наименование, тъй като снимките с които са популярни тази марка нямат начин за обработка и е гаранция, че агенцията ще види модела натурален. Снап шота винаги трябва да е „пресен” и да показва моментното състояние на модела (цвят и дължина на косата, килограми, белези, татуировки, проблемна кожа), модела трябва да бъде без грим и специална прическа, и по бански костюм. Може да бъде направен и с дигитален апарат, но получените кадри не бива да се обработват.

TopModel: Малко за българските модели, които работят от дълги години извън България... Как начинаещите модели могат да стигнат тези „върхове”?

Диана Великова: За да може едно момиче или момче да се реализира в този бизнес, трябва наистина да желае да работи тази професия. Работата е безкрайно динамична и трудна. Първата крачка е да се прочете максимално литература по темата, TopModel.bg дава възможност да се открие ценна информация. След това се започва работа по направа на Бук, не винаги още първата сесия може да е подходяща за портфолио, но тя е сериозен опит. Третата важна крачка е да се потърси правилната и адекватна агенция, с която да се работи. Нека не се хвърлят на първите срещнати, а внимателно да проучат и съберат мнения, за да не съжаляват после. Важно е също какво желае да постигне модела – просто реализация в България или да пътува по света и да гради сериозна кариера на работещ модел, това ще е и една от насоките за избор на агенция. От там нататък постоянна поддръжка.

TopModel: Дисциплината и отговорността преди снимки. Как трябва да се подготви един модел, за да е перфектен в един снимачен ден?

Диана Великова: Няколко дни преди снимки, моделът трябва да премине през задължителните процедури – козметик за лице, коло маска и спорт. В деня преди снимките, никакъв алкохол и цигари (те принципно са противопоказни за модела и неговата кожа), важно е да си легне рано за да е отпочинал за следващия натоварен ден. Ако стомахът му е склонен към подуване, добре е да хапне лека храна. От вечерта да подготви всичко, което ще му бъде необходимо за снимките. Преди самата сесия, добре е да бъде на уговореното място минимум 15 мин по рано! Така спокойно може да пристигне, да огледа терена за снимки, да се запознае с екипа с който ще работи, да има време за чаша кафе или вода. Хубаво е в чантата си да има подготвени малка бутилка с вода, бисквити или солети, капки за очи и студена маска за очи.

TopModel: Има ли лоялност в модния бизнес? Идеята на TopModel.bg е да промени някои основни положения в тази сфера, вкоренени в съзнанието на българина през годините. Ти как виждаш нещата от твоята страна на медала?

Диана Великова: Още не сме готови за „лоялност”, щом ми задавате въпроса за подбиване на цените на пазара и неуважение към моделите, и това са теми които дори дискутираме..... Факт е, че в нашата страна се въртим в омагьосан кръг, агенциите не са лоялни към моделите и моделите стават нелоялни, както е валидно и обратното правило. Това отново е тема, която е доста наболяла и бихме могли много да говорим по нея. Да не забравяме това, че съм била от двете страни на медала.

TopModel: Нещо за край на това мило интервю?

Не харесвам думата КРАЙ, да кажем така – това интервю нека бъде начало на един много успешен старт на TopModel.bg. Надявам се всичко, което си говорихме да не остане поредния текст, а хората които наистина искат да се занимават с тази професия да вникнат и извлекат ползите за себе си. И да не забравяме – за всякакви въпроси, за всичко с което можем да ви бъдем полезни сме на линия www.exposemodel.com

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg