Topmodel.bg  »  Събития  »  Преглед

2-ри БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН, 2009

13.09.2009


2-ри БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН, 2009
13 – 19 септември 2009 г., Ловеч

От 13 до 19 септември 2009 г., в гр. Ловеч ще бъде проведен 2-ри БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН. Организатори на събитието са студио за визуални проекти CREATIVЕ HALL и верига магазини PhotoSynthesis. След успешната реализация на миналогодишния национален конкурс, амбицията на организаторите за надграждане на събитието е факт и тази година авторите в ПРЕД МЕН - 2009 ще са представители на различни балкански държави. Фотографите, поканени да вземат участие във форума са сред едни от най-интересните, работещи автори на Балканите. Те ще имат удоволствието да си партнират с известни български актьори, хора от културния живот на страната, както и с моделите на EXPOSE Models. В изданието от 2008 г. пред обективите на авторите застанаха Джоко Росич, Параскева Джукелова, Бойка Велкова, Александра Сърчаджиева, Любен Кънев, Диана Великова, RASSIM...

В програмата на тазгодишното издание са включени редица разнообразни фотографски прояви и събития. Още с откриването, форумът започва с авторска изложба на носителя на Голямата награда от миналогодишното издание - Евгения Максимова. Експозицията, озаглавена GAME OF LUCK, представя 25 фотографии от различни части на света /заснети с любимия Hasselblad на авторката/, изложени в няколко серии под формата на своеоеобразна инсталация.

Ще бъде изложена и една от най-интересните експозиции в световен мащаб, а именно 10 от фотографиите, отличени с престижната международна награда HASSELBLAD Masters Awards /колекцията е предоставена от Photo Synthesis - официален представител на Hasselblad за Бъглария/.

В рамките на конкурсната седмица ще се проведат множество лекции и workshop-и от представители и вносители на фотографска техника в България. Свое представяне ще направи и Международния фестивал за късометражно кино „Филмини”, като ще бъдат прожектирани селекция от авторски филми от конкурсната програма на фестивала за 2009 г.

Всяка година форумът дава възможност за изява и подпомага млад български автор, занимаващ се с фотография. В първото издание на пленера честта се падна на Иван Манчев. Организаторите на събитието учредиха и ежегодна Почетна награда на БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН, която се връчва на личности и организации с принос в развитието и популяризирането на фотографското изкуство в България. Първото отличие бе връчено на г-н Юри Трейман, а носител на приза за 2009 г. ще бъде Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", в лицето на ректора г-н Станислав Семерджиев. За да връчи наградата е поканен Министърът на културата г-н Вежди Рашидов.

В заключителния ден, в Градска художествена галерия-Ловеч, ще се открие официалната изложба на БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ – ПРЕД МЕН, 2009 и ще се извърши награждаването на отличилите се автори, които ще имат удоволствието да прибавят към своята биография още една престижна награда. Високото качество на форума се определя и от множеството последващи инициативи и събития извън конкурсната програма. Организаторите - CREATIVЕ HALL и верига магазини PhotoSynthesis дават възможност на широк кръг от зрители, в рамките на една календарна година /1.09.2009 г. – 1.09.2010 г./, да се запознаят отблизо с работите на участниците и форумът като събитие, представящо фотографското изкуство. Официалната изложба ще бъде показана в галерии в големите градове на България, в културни центрове и арт-салони в балкански и европейски държави. С презентирането на всички тези прояви, издаването на авторски каталог и заснемането на документален филм за форума, който ще се излъчи от медийните ни партньори, БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ- ПРЕД МЕН ще затвърди позициите си на едно от най-престижните фотографски събития в България.

Повече за БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ-ПРЕД МЕН 2009:
www.predmen.com
www.predmen.blogspot.com
  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg