Topmodel.bg  »  Статии  »  Новини  »  Преглед

Шапката-невидимка, вече не само в приказките!

11.08.2008


Шапката-невидимка, вече не само в приказките!

Екипи от учени са създали два нови типа материи, които могат да насочват светлината в погрешна посока, правейки първата крачка към мечтаната шапка-невидимка, предаде Ройтерс.

Единият използва мрежа от метални слоеве за промяна на посоката на светлината, докато другият се базира на тънки сребърни нишки, и двете измерими на ниво наноскала.И двете са от така наречените метаматериали - изкуствено създадени структури, които притежават особености, недостъпни в природата, например отрицателен индекс на отражение.

Двата екипа са работили успоредно независимо един от друг под ръководството на Сян Чжан от Nanoscale Science и Инженерния център на Университета на Калифорния, Бъркли, с финансиране от правителството на САЩ.Резултатите от работата им били поместени съответно с списанията "Сайънс" и "Нейчър".

Всеки от новите материали преобразува светлината в ограничени дължини на вълната, така че никой не може да ги използва, за да прикрива сгради от спътниците, например."Всъщност ние не прикриваме нищо", разказва Джейсън Велънтайн, участник в единия от проектите.

"Не трябва да се безпокоим за невидими хора, които се разхождат наоколо в скоро време. Честно казано, ние сме едва в началото на постигането на нещо подобно". Екипът на Велънтайн е произвел материал, който преобразува светлината близо до видимия спектър в сфера на приложение на оптичните влакна.

За да обясни по-добре ефекта, който постига тяхното откритие, ученият дават следния пример:"Когато виждате риба във водата, тя изглежда да е пред мястото, на което се намира в действителност. При негативното отразяване тя би изглеждала сякаш е над водната повърхност. Което е странно", признава ученият.

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg