Topmodel.bg  »  Статии  »  Интервюта  »  Преглед

Цветна феерия от стъкло

06.02.2009


Цветна феерия от стъкло

От политиката до галерията Glass design за художествено стъкло - това е пътят на Вержиния Велчева, която помним от първите години на демократичните промени у нас като съветник на Желю Желев и народен представител. За този период от живота си тя самата казва лаконично: "Смятам това време за загубено."

Вержиния признава, че от дете е искала да се занимава с нещо подобно, но просто не е знаела как да го постигне. Преди няколко години в чужбина тя за първи път вижда модерна пещ за стъкло - преди това е смятала, че за този материал непременно трябва духало.

Техниката я въодушевява и подтиква да пробва късмета си. След първия опит се запалва истински и постепенно увлечението й се превръща в основно занимание. Вержиния е категорична, че най-после е открила себе си и своето призвание: "Работя нещо, което ми доставя удоволствие".

В откритата наскоро галерия има изложени нейни бижута, пана, вази, подноси, декоративни чинии. Всичко това се е родило по думите й "между другото" - в началото изработва основно стъклени врати по поръчка. Бижутата и другите неща почва да прави като подарък за свои приятелки. Вержиния подчертава, че самата тя няма особен афинитет към накитите, но напоследък все по-често посяга към собствените си произведения. "Сменям ги често и по този начин ги рекламирам," казва авторката на колиетата и обеците.

А различните видове стъкла, с които работи, дават наистина неограничени възможности. Освен от светлината, някои променят цвета си в зависимост от цвета на дрехата, други приличат на керамика, в трети има втъкани мед, злато, алуминий или месинг. Всички творения имат сертификат за уникалност.

Може би единственото предимство на това, че няма образование, признава Вержиния, е, че експериментира доста смело. Обикновено сутрин зарежда една пещ, като процедурата трае около 6-7 часа. Ако има спешна поръчка, се налага да пусне пещта в 5 ч. сутринта, за да я зареди по-късно още веднъж.

Не винаги може да предвиди какво ще излезе - ако токът спира по време на печенето, както се е случило наскоро, резултатът може да бъде неочакван - понякога дори по-добър от предварителния замисъл.

А ако не й се занимава с нещо сериозно, пече бутилки - в пещта те стават плоски и заприличват на фруктиери или панички във форма на листа. Ако се подредят няколко една до друга, може да се получи нещо като поднос в чудата форма.

Идеята е в галерията да се привличат и други автори. В момента там свои работи е изложила и Моника Найденова, а от догодина ще се предлагат и тематични колекции.

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg