Topmodel.bg  »  Статии  »  Новини  »  Преглед

"Сотбис" и "Кристис" в битка за картините на Ив Сен Лоран

14.07.2008


"Сотбис" и "Кристис" в битка за картините на Ив Сен Лоран

Ожесточена борба за правото да продадат колекцията с произведения на изкуството на световноизвестния френски дизайнер Ив Сен Лоран поведоха двете най-известни британски аукционни къщи "Сотбис" и "Кристис", съобщи в. "Индипендънт от сънди". Стойността й е около 600 милиона долара.

Починалият през юни Ив Сен Лоран е събрал картини, сред които шедьоври на средновековни фламандски майстори и импресионисти. В нея има творби на Матис, Гоя, Пикасо, Модилияни, Анди Уорхол. Поради затворения начин на живот, воден от дизайнера, малцина са имали възможността да видят картините от колекцията му.

Един от тях е ръководителят на "Сотбис", който твърди, че това е една от най-интересните сбирки в света, намираща се в частни ръце. Месец преди смъртта си Ив Сен Лоран на практика се е договорил със "Сотбис" картините да бъдат продадени от аукционната къща, а парите да бъдат преведени на фонда, създаден от моделиера.

Сега обаче в борбата за колекцията се намесва и "Кристис". Аукционната къща преговаря с изпълнителя на завещанието на Ив Сен Лоран и негов най-близък приятел Пиер Берже. Именно той е получил правото да взема окончателните решения за съдбата на колекцията. БТА

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg