Topmodel.bg  »  Статии  »  Новини  »  Преглед

Ексклузивно интервю с Петър Пешев.

24.10.2012


Ексклузивно интервю с Петър Пешев.

Професионален фотограф с магистърска степен по фотография и практика повече от 15 години. Специализира в областта на модната, портретната и документалната фотография. Започнал като асистент при различни фотографи, по-късно продължава пътя си сам. До 2008 година работи и като фоторепортер за печатни и интернет издания. Две години е кореспондент на Информационна агенция Фокус за Пловдивска област. През 2007 и 2008 година е преподавател по фотография в Пловдивския Университет и АМТИИ Пловдив, успоредно с това снима за модна агенция Visages Пловдив. През 2008 печели конкурс на рекламна агенция Leo Burnet Bulgaria, която търси официален фотограф за своя клиент Philip Morris България. В периода 2008 – 2012 година, освен работата за някои корпоративни и частни клиенти, Петър Пешев изпълнява фотографските поръчки на Philip Morris на територията на България.

http://topmodel.bg/photozum

1. Здравей, изключително се радваме, че стана част от нашия конкурс, представи се с няколко думи?

- Човек, занимаващ се с фотография от дете, тогава, разбира се чисто любителски. Животът ме срещна с фотографи, някои от които бяха така добри, че да ме насочат по техния път. Следва дълъг период на обучение и самообучение, които ще продължат до края на живота ми. Издържам се изцяло от фотография, което е и определението за професионалист в областта. Работя за различни частни и корпоративни клиенти в България и в чужбина.

2. Защо реши да подариш тази фотосесия на една от нашите участнички?

- Аз съм винаги в търсене на нови лица за нови проекти, а за избрания модел това е шанс да разнообрази и попълни собственото си портфолио.

3. Какво ще търсиш в модела, с който ще решиш да заснемеш тази фотосесия?

- Това, което всеки фотограф търси е естественост и способност на модела да влиза в различни състояния. Много е близо до актьорската професия. Повечето момичета, позирайки, не могат да излязат от представата за себе си. А всъщност фотографът, дизайнерът, представителите на фирмата, за която се снима, имат нужда не от моделът Катя, Пенка или Теодора/фигуративно казано/, а от някой, който да въплъти определена идея.

4. Как изглежда перфектният фотомодел?

- Жив :) Да, това е определението ? С блясък в очите, чувство за хумор и отношение към предмета, надхвърлящо собствените му възгледи. Да поясня – перфектният модел е като пластелин – заема формата в пространството, която му е отредена и въплъщава идеята на фотографа, дизайнера, моделиера и т.н. Това не е пасивно отношение, напротив. Добрият модел се включва със собственото си излъчване и доразвива идеите на екипа.

5. Кажи ни повече за работата си? В коя сфера на фотографията се чувстваш най-комфортно?

- Професията на фотографа е нещо доста различно от това, което се вижда по филмите. Там фотографът щрака непрекъснато копчето на фотоапарата, светлините мигат, обективът минава по телата на красиви момичета и хоп – снимката е готова. Реалността е малко по-различна. Всяка фотосесия е сериозна работа и изисква сериозна подготовка. Като се започне от разработване на идеята на проекта, избор на момиче или момче, избор на локация, дрехи, грим, прическа, вида на осветлението, времето за заснемането и куп други неща. Когато всичко това вече е ясно, се пристъпва към самото снимане. На него обикновено присъстват поръчителите/фирма, агенция и др./, рекламна агенция/посредник обикновено/ , стайлинг мениджър, фризьор, гримьор, асистенти, модели и пр. Там някъде е и фотографът, чиято задача/никак нелека/ е да обедини всички около предварителната идея, да обезпечи всичко технически и да снима на всичко отгоре. С една дума нещо като диригент. Толкова по въпроса за снимачния ден. След това се започва селекция на снимания материал и неговото обсъждане. Изготвя се предварителен проект с готовите снимки. Пак обсъждане и промяна. Успоредно с това и обработка на избраните снимки. И накрая се получава готов продукт. Това виждате по списанията. То е резултат от дълга екипна работа.

- Къде се чувствам най-комфортно…определено зад апарата ? пред него се притеснявам ? Обичам да снимам хора - Portrait, Fashion, Glamour…разнообразието, което ми дава фотографията е моята свобода!

6. По какви проекти работиш в момента?

- Работя по няколко календара за 2013 година. Отделно ми предстоят снимки цял един месец, за да представя една голяма българска фирма. Успоредно с това се опитвам да завърша един чисто мой проект, изпълнен със средствата на класическата аналогова фотография. Той не е комерсиален и го правя, за да задоволя някои от вътрешните ми потребности.

7. Според теб проекти като ТопМодел.бг помагат ли за развитието на модния бизнес в България и на самите модели?

- ТопМодел.Бг е единственият успешен проект от този род в България. Сайтът обединява в себе си ресурсите от фотографи, модели, гримьори, коафьори, агенции и др. Както вече казах, всеки продукт в модната сфера е резултат от екипна работа. ТопМодел.Бг дава чудесната възможност за връзка между професионалисти - възможността да имаш личен контакт онлайн много улеснява нещата.Аз лично често ползвам вашите услуги, мисля, че модния бранш в България има нужда от проекти като този.

За моделите ТопМодел.Бг е безценна възможност, която, надявам се, те оценяват. При работа на бартер/TFP/, дори начинаещите модели могат да получат снимки безплатно и да направят крачка напред в собственото си развитите. Моделите, които вече имат опит зад гърба си, могат да бъдат забелязани и да получат предложения за добре платени проекти.

8. Българките добри модели ли са или все още има неща, които не са разбрани за този бизнес?

- Има ли по-красиви жени от българките?! Въпреки този безспорен факт българските модели пропускат някои важни неща. Най-важното нещо за един модел е неговото портфолио. То се гради бавно и има нужда постоянно да се подновява. На базата на портфолиото, моделът бива наеман от даден фотограф, агенция, фирма и пр. Може да бъдете най-красивата, с най-перфектното тяло и с най-ослепителната усмивка, ако нямате портфолио от професионални снимки, никой няма да разбере за вас и няма как да се реализирате в тази сфера. Подчертавам – професионални снимки, а не купчина снимки с телефона пред огледалото…това залива социалната мрежа! Ако трябва да бъда честен, една голяма част от моделите, запитани да покажат снимки от тяхната работа, нямат почти нищо налице, камо ли подредено и оформено портфолио или бук. Това е несериозно отношение и затова и резултатите са такива.

Да си модел не е лесна работа и се искат години, за да се натрупа опит. Законът на успеха се състои само от две думи – дисциплина и постоянство.

9. Мислиш ли, че през последните години нещата в бранша се променят и ако да, към по-добро или към по-лошо ?

- Последните години е трудно за всички области на бизнеса. Фирмите отделят по-малко пари за реклама, каталози, брошури, календари и др. Отчитам го като огромна грешка! Точно в тези години трябва да се направи всичко възможно, за да се заложи семето на бъдещия успех! В тази връзка страда и модният бизнес, като част от рекламния. Накрая на пазара ще останат само професионалистите, които наистина се занимават с мода. Това означава, че всичко се променя към по-добро :)

10. Какво забравих да те попитам?

- Може би…какво обичам да правя??? Да снимам, разбира се :)

Георги Ангелов
Администратор
  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg