Topmodel.bg  »  Статии  »  Тенденции  »  Преглед

Булките изневериха на бялото

09.09.2008


Булките изневериха на бялото

Как да бъдете най-ослепителната булка в деня на вашата сватба?

Този въпрос занимава не само главите на дамите, но и на дизайнерите, които са се заели с тежката задача да създават модни шедьоври за тържествения повод. Ако наистина държите да сте "ослепителна" в най-буквалния смисъл на думата, то тогава е задължително да изберете рокля, която да е обшита с кристали "Сваровски".

За настъпващия есенно-зимен сезон прочутият бренд налага нова цветова гама в кристалите, пише в. "Монитор".За по-смелите и ексцентрични дами скъпоценните камъни по булчинската рокля ще проблясват в светла мента и тебеширено розово.

С блещукащите скъпоценности могат да бъдат нарисувани сложни фигури, които да придадат екзотика и уникалност и на най-семплата кройка. Що се отнася до материите, за булчинската рокля са задължителни скъпи платове, от които лъхат разкош и царственост и ви превръщат в истинска принцеса. Това са атлаз, коприна, сатен, шифон, органза, тафта, кадифе, дантела...

Най-любими на топдизайнерите са атлазът, коприната и органзата.В превод от арабски атлаз означава "гладък" и представлява плътна копринена или полукопринена тъкан с гладка блестяща повърхност. Тенденцията е атлазът да се комбинира с други материали, като дантела, пера, мъниста и перли, които придават допълнителен шик на модела.

Единственият недостатък е, че атлазът е тънък плат и не е подходящ за сватба през студените сезони. Коприната е "перлата сред платовете" и винаги е очаровала дамите с блестящата си гладка повърхност. Платът е много ценен не само заради красотата си, но и заради изключителната си здравина.

Един от недостатъците на 100% естествената коприна обаче е, че тя много лесно се мачка. Друга особеност е, че разширява оптически фигурата. Ето защо по-пищните дами е по-добре да предпочетат друга материя. Органзата е нещо като "черешката върху тортата" в булчинската премяна.

Тя е платът, от който се изработват пищните ръкави, волани, къдрици, високи яки и огромни фусти тип "принцеса". Има блестяща и матова органза. Тъй като актуалните тенденции са блещукащите кристалчета по роклята, за предпочитане е матовата органза, за да може да изпъкне красотата на украшенията. Трябва ли булката да бъде облечена в бяло?

Всъщност съвсем не е задължително. Много хора си мислят, че младоженките открай време се обличат в бяла рокля на сватбите си. Оказва се, че това далеч не е така.  Всъщност тенденцията да се носи чисто бяла сватбена рокля датира едва от втората половина на 19-и век.

През 1840 година кралица Виктория се омъжва за принц Алберт Саксонски облечена в бяла булчинска рокля. През онези времена не бялото, а синьото било символ на чистота и целомъдрие. Тъй като бялото не било обичаен избор като сватбен цвят, роклята на кралица Виктория предизвикала сензация.

От този момент нататък жените в Европа и Америка "полудели" и постепенно бялото се наложило като модна тенденция тъй като такъв бил изборът на заможната аристократична прослойка. Днес много съвременни дами вече предпочитат да заобиколят традициите и да се омъжат с рокля, която не е бяла.

Сред предпочитаните алтернативни цветове са червеното, лилавото, златистото и бледосиньото или бледорозовото. За най-ексцентричните дами има и рокли в черно, въпреки че според поверието черна булчинска рокля е лоша поличба.

Кой е "сватбеният гуру" на звездите? Отговорът може да бъде само един и това несъмнено е една от най-нашумелите дизайнерки на сватбени облекла сред холивудския елит - Вера Вонг. Крехката американка с азиатски произход умело балансира между традициите и нестандартните решения.

Именно нейно дело са уникалните сватбени рокли на Марая Кери, Дженифър Лопес, Талия, Джесика Симпсън, Виктория Бекъм, Шарън Стоун, Ума Търман и много други. Преди да се захване с дизайнерска кариера, Вера Вонг дълги години работи като моден журналист във "Вог".

Споделя, че прочутото списание е истинската Мека на модата и че там е научила изключително много. След като създава своя собствена марка, тя бързо се налага и става любимка на звездите, които редовно се разхождат по червения килим с нейни тоалети.

Вдъхновява се да се специализира в шиенето на булчински рокли след своята собствена сватба. Даже през 2001 година написва и книга - "Vera Wang on Weddings" - богато илюстрован наръчник за сватби, в който напътства бъдещите булки как да бъдат ослепителни през най-щастливия ден от живота си.

Тогава й хрумва и идеята да започне да прави освен роклите и всички останали предмети и аксесоари, необходими за сватбения ден. Изящните детайли, които изработва, й донасят забележителен успех и преди две години спечелва наградата на Асоциацията на американските дизайнери за дизайнер на годината.

За стила й казват, че е повлияна от традицията на Париж и висшата мода, тя използва само скъпи материи луксозни аксесоари и красиви детайли. В колекциите й има модели за всеки вкус - от изчистени семпли кройки до пищни бални тоалети. С усмивка споделя, че нейните дрехи сами избират притежателите си.

Без значение дали моделите са семпли или пищни, те със сигурност се отличават с невероятна елегантност и дребни, изящни детайли, изпипани до съвършенство. Последната колекция на дизайнерката е вдъхновена от Древния Рим, пречупен през призмата на съвременен Ню Йорк.

Тя се отличава с меки падащи материи предимно от сатен, които създават усещане за комфорт и лека небрежност. Цветовете, на които е заложила Вонг, са лилав, сребрист и зелен, а дължините на булчинските рокли според нея трябва да са малко под коляното.

Колекцията включва както изящни рокли за романтичните дами, така и унисекс облекла за независими мъжки момичета. Бутиковите модели струват от 10 000 долара нагоре, но има и модели на "по-скромна" цена. Някои определят Вера Вонг като некоронованата кралица на булчинската мода, други я наричат "интелектуалката" сред модните дизайнери.

Каквито и определения да є дават обаче, едно е ясно - тя очарова и най-критично настроените модни асове благодарение на уникалния си стил, смесица от класика и авангард.

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg