Topmodel.bg  »  Статии  »  Съвети за жени  »  Преглед

5 стъпки за идеален грим.

15.10.2008


5 стъпки за идеален грим.

Днес всички вие знаете много за грима.Той се е превърнал в част от вас. Имате предпочитания към марки и цветове. Във всяко второ списание ви съветват кое как се прави и вече имате куп лоши навици.

Докато вървим, моля, всички бъдещи модели да си запишат някъде тези ТРИ НЕЩА,КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАМ за фотосесиите,ревютата и другите професионални прояви:
  1. гримът не се определя от мен и няма да си го правя сам.
  2. гримът може да не ми хареса,понеже целта му не винаги е да бъде красив.
  3. гримьорът е просто изпълнител на поставена задача,освен в личен проект.

Темите тук са информативно насочени и ще ви послужат за едни други моменти, които е малко рано да казвам сега,така че...вижте

Площадка №1

ЛИЦЕ: Освен,че със сигурност лицето ти е хубаво,се оказва,че ти трябват още куп неща- база,основа,коректор и пудра.Всеки един от тези елементи има определена задача и не се препоръчва да бъде прескочен.По принцип тази площадка често се оказва в ръцете на чиракуващите гримьори,което не означава,че е маловажна,а че пътят започва от тук.

Площадка №2

ОЧИ: Идеалната форма на окото е бадемовидната и класическият грим е свързан с този идеал.Целта е подчертаване на окото,а когато се налага-и корекция. Принадлежащи продукти към тази площадка са моливите,сенките,спиралата, изкуствените мигли и очната линия.Съзнателно отделям молива от очната линия, защото задачата му не е просто да остави черта.

За мен абсолютен фаворит е черно-белият грим.Приложим е по всякакъв повод и към всеки тоалет,а резултатът е впечатляващ.Но там изпъква всяка грешка и именно затова бъдещият гримьор се обучава първо на този грим.Перфектен матов черно-бял грим е едно голямо стъпало напред.

А напред...са другите цветове.Забравете "Това не ми отива!"Вярно,определени цветови съчетания правят реалния цвят на ириса по-наситен,а други го променят, но това не е причина да отричате отровнозеленото или цикламата.Разновидностите сенки са много и главното е да се намери баланс между матово и блясък в изграждането на композицията.

Миглите са част от окото,а за спиралата е ясно каква е функцията й и видовете разработки са специално насочени към различни типове мигли.Ако гримът е много лек или няма такъв,добре поставената спирала добива съществена важност. Не бива да се забравя и ценния помощник на правите мигли,наречен "извивачка".А безцветните спирали са чудесен заместител на цветните при мъже. Изкуствените мигли са допълнение към естествените.Понякога са "невидими",но в модния грим често са изключително фрапиращи и това е търсен ефект. Очната линия представлява черта-черна,цветна или брокатена.Прилага се като допълнение към готов очен грим за допълнителен интензитет или контраст. Самостоятелното прилагане е леко изтеглен контур.

Ориентация в реда

  1. База за очи-подготвя кожата за плавно нанасяне,наситени цветове и дълготрайност на грима.
  2. Молив – подчертаване на окото или изграждане на форма.
  3. Сенки-доизграждане на формата с цветове.
  4. Очна линия.
  5. Спирала.

Площадка №3

УСТА: Идеалната уста е връх в гримирането- долната и горната устна да имат еднакъв обем.Често това налага корекции и се използва съвкупност от цветове.Принадлежащи са червилата-течни или кремообразни и моливи.Доскоро масовата уста беше леко гланцирана и това отнема минутка,но днес на мода е ярък,"силен" цвят и ръката трябва да е изключително стабилна,а преценката-безгрешна.Важно е да се знае,че червилото задължително е съобразено с цветовете на очния грим-в топла или студена гама.

Ориентация в реда

  1. База
  2. Червило матово
  3. Молив
  4. Фиксатор
  5. Гланц или блясък

Ако червилото не е обикновено матово червило,фиксатор не се прилага. Ако устата е разранена,също.

Площадка №4

ВЕЖДИ: Веждите са изключително важна от общата визия.В зависимост от тяхната форма и разположение може да изглеждате весели,тъжни,учудени ,даже страшни. За в живота подберете правилна форма,подобна на естествената и цвят близък до цвета на косата.Като грим се използват предимно моливи с четка или вакса и сенки. Но модните тенденция понякога диктуват друго.Има много вариации и е възможно да се окажете без вежди,с вежди,включени към очния грим или пък в син цвят.

Площадка №5

РУЖ: По принцип мястото на ружа е на втора площадка като моделиращ лицето елемент. Корекционните цветове са в неутрално- кафява тоналност и се поставят веднага след пудрата.Но освежаващият руж е пряко свързан с цветовата гама на сенките и червилото и ако предварително не е ясно каква ще бъде тя,се добавя в последствие.

МЕТОДИ ЗА АПЛИКИРАНЕ И ИНСТРУМЕНТИ ЗА ГРИМ

Ако се окажа с голи ръце и куп гримове,ще трябва доста да импровизирам, за да се получи приличен грим.База и основа все пак могат да се поставят с ръце, но за пудра и сенки трябват четки.Никога не пипайте с пръст в кутийката с пудра,компактен руж и сенки!Може да си го позволите само при крем-сенки и кремообразен руж.

За основата предимно се използва гъбичка,която може да бъде леко влажна, ако се цели по-слабо покритие.При кейк-формулите трябва повече вода и се налага бързо темпо на работа,защото той изсъхва и рискът да стане на петна или черти е значителен,ако гримьорът няма опит.Така наречените флуиди се поставят добре и с пръсти, и с четка от фини изкуствени влакна.Работи се отгоре-надолу,от центъра-навън.

За пудрата трябват голяма четка или мъхесто пухче,като след топването в кутийката избраният инструмент се потупва в ръката или капачето,за да се разпредели по-добре между косъмчетата и да се разнесе по-плавно по лицето. При ружа е същото, четката е малко по-малка и се поставя отвън-навътре.

За очния грим наборът от четки е най-голям,защото изпълняват различни функции.А и с четка за черно няма как да сложиш бяло.Важно е да бъдат меки и от естествен косъм.Най-общо казано можем да ги разделим така- за контур на окото, за разсейване,за цвят и за осветляване.Апликаторите също вършат работа.

При веждите,ако се работи с вакса и сенки,също се налагат четки.Ако е молив, той би трябвало да има вградена такава.Голяма част от моливите за устни също се предлагат с четчица.

Вероятно на вас най-сложна ви се струва апликацията върху очи.Ако сте виждали порт-фолиото ми "Day of Bulgaria"-07,ето как се прави този грим. Продукти-черен молив,черна матова сянка,перлена бяла сянка със сребърен или розов подтон.

Изпълнение:

  1. рамкиране на окото,включително клепача с молива
  2. фиксиране на молива с черната сянка и разсейване,за да се прелеят контурите
  3. поставяне на бялата сянка върху останалото пространство под веждата

И това е.

СПЕЦИФИЧНИ ПРОБЛЕМИ И МОДЕЛИРАНЕ

Съвършени хора и абсолютна симетрия в природата няма.

Позамислих се какви проблеми се срещат по човешкото лице и ви предлагам да се запознаете с тях.Ако някой от споменатите е и ваш проблем,хубаво е да знаете,че е разрешим с грим. Изпъкнали очи-никакви светли цветове около окото,задължително черен молив вътре. Подути,падащи клепачи-тъмен разсеян грим с цел подутото да хлътне. Хлътнали дълбоко клепачи-светли цветове,за да изпъкне хлътналото, леко опушен контур само около окото или леко навън. Увиснали ъгли на очите-корекция с черта на горния клепач,туширане със сенки и разсейване нагоре. Различни клепачи-различно гримиране на двете очи с цел да се постигне оптическо изравняване.

Събрани очи-забранена е очна линия на цялото око,работи се само външния ъгъл,но без да се изтегля прекалено,защото резултатът е "кривогледство" Раздалечени очи-поставят се по-тъмни сенки в началото на окото,може да се рамкира цялото око,без да се изтегля навън. Широко лице-стесняване с по-тъмна основа или руж. Широк нос-тъмна основа странично или руж. Много слабо,тясно лице-само освежаващ руж,разположен хоризонтално от ухото към нос. Дебели бузи-тъмен руж от ухото към устата.

Малка уста-светли цветове,блясък,увеличаване извън реалните контури. Крива уста-добавяне,където е необходимо и отнемане,ако се налага.

Много силни сенки под очите-цялостна основа и допълнително коректор върху тях. Нискоразположени към окото вежди-светли сенки на горния клепач,повече грим под долните мигли.

Както споменах още в началото,това не е учебник по грим и целта на всичко казано не е да ви учи да гримирате,а да ви запознае с това,което ви очаква.Бъдещето ви на модел ще ви среща с много гримьори и всеки от тях работи по начин,който според него е най-добър.Имайте му доверие!И той като вас иска да се справи прекрасно със задачата си.

Ако видите грешка,споделете с него.В грима няма непоправими неща,а понякога грешката е търсена. След известен период от време ще се убедите в голяма част от нещата,които споделих с вас.И ще можете да се гримирате чудесно и сами,когато ви се налага в живота.Преди всичко не забравяйте,че освен правила и техника,гримът е изкуство.

Изкуството не е точна наука и импровизациите са част от него.

Територия грим е свободна територия, добре дошли!

Текст: Ива-гримьор и преподавател Limona Models Academy

topmodel © 2008

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg