Topmodel.bg  »  Статии  »  Новини  »  Преглед

"Кристис" спечели - ще продава картините на Ив Сен Лоран

17.07.2008


"Кристис" спечели - ще продава картините на Ив Сен Лоран

Колекцията с произведения на изкуството, събрана от покойния дизайнер Ив Сен Лоран и неговия партньор Пиер Берже, ще бъде продадена през февруари 2009 г. от аукционна къща "Кристис". Търгът ще се състои в Париж и ще е с участието на Pierre Berge & Associates, се казва в съобщение на аукционна къща "Кристис", цитирано от Франс прес.

На 13 юли в. "Индипендънт от сънди" писа, че колекцията е оценена на 300 млн. британски лири или малко под 600 000 млн. долара. Не се знае точно колко картини се съдържат в сбирката. Знае се обаче, че в колекцията на починалия през юни Ив Сен Лоран има шедьоври на средновековни фламандски майстори и на импресионисти. В нея има творби на Матис, Гоя, Пикасо, Модилияни, Анди Уорхол.

Поради затворения начин на живот, воден от дизайнера, малцина са имали възможността да видят картините от колекцията му. Един от тях е ръководителят на "Сотбис", който твърди, че това е една от най-интересните сбирки в света, намираща се в частни ръце. Месец преди смъртта си Ив Сен Лоран на практика се е договорил със "Сотбис" картините да бъдат продадени от аукционната къща, а парите да бъдат преведени на фонда, създаден от моделиера.

По-късно обаче в борбата за правото да продаде колекцията се намеси и "Кристис". Аукционната къща води преговори с изпълнителя на завещанието на Ив Сен Лоран и негов най-близък приятел Пиер Берже. Именно той бе получил правото да взема окончателните решения за съдбата на колекцията.

Очевидно борбата между двете най-големи аукционни къщи във Великобритания вече е приключила в полза на "Кристис". Продажбата на колекцията на Сен Лоран - Берже обещава да е една от най-големите сделки на арт-пазара.

Франсоа Пино, на когото принадлежи "Кристис", до 2002 година, тоест до оттеглянето на Ив Сен Лоран от света на висшата мода, притежаваше марката на дизайнера - YSL. Изданието The Art Newspaper предсказа, че това ще изиграе роля при избора на Берже. БТА

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg