Topmodel.bg  »  Статии  »  Интервюта  »  Преглед

Албена Петрова: Обичам да реализирам мечти и сънища, не да ги разрушавам

21.07.2008


Албена Петрова: Обичам да реализирам мечти и сънища, не да ги разрушавам

Албена Петрова се е занимавала с манекенство, както у нас, така и в чужбина. Тя успя да пробие на италианския моден пазар и се утвърди като един от водещите модни мениджъри там чрез своята агенция Scient Models Italia. Ето какво сподели тя пред нас:

***

Вие бяхте председател на журито на предаването "Искам да бъда супермодел" по ТВ7. Трудно ли ви беше да избирате кой става и кой не, да казвате на участниците: "Ти трябва да си тръгнеш"?

Албена Петрова: Естествено, това е най-трудният момент в тази работа или поне за мен... Обичам да реализирам мечти и сънища, не да ги разрушавам.

Какви качества както физически, така и като характер трябва да притежава един модел, за да може да се "пласира" в модния бизнес? Все още ли се търсят анорексични безлични манекенки и женствени момчета?

За съжаление все още се търсят анорексични модели, независимо, че много клиенти промениха стила си, този проблем не е напълно изчезнал. Дори самата мода се промени от тази гледна точка, за да може преходът да стане по-мек (цялата мода в момента е с балонести рокли, които не подчертават фигурата).

За съжаление този стереотип е твърде устойчив в съзнанието на много хора в нашата професия. Много се ядосвам, когато за извинение или претекст да се откаже ангажимент на модел чуя фразата - " Трябва да отслабнеш още и после ще видим". Моделите освен, че трябва да са красиви, трябва да са заредени с позитивна енергия, желание, търпение, издръжливост. Това се опитахме да покажем и на зрителите на ТВ7 в шоуто "Искам да бъда супермодел".

Това, което аз бих препоръчала на бъдещите модели, са курсове за вербална и невербална комуникация, в които да ги обучат как да общуват с непознати хора, за да могат да влязат в "емпатия" с тях за кратко време. Подобни знания ще са им полезни както в професионален, така и в житейски план. Мисля, че за да бъдеш добър модел, трябва да си поне малко психолог.

Много млади момичета и момчета искат да влязат в бляскавия свят на модата. Какво трябва да знаят за него преди да се пробват, каква е истината зад всичките луксозни дрехи, фотосесии, партита? И въобще струва ли си да си част от него?

Това е дълга тема за разговор и момичетата и момчетата, които участваха в риалитито по ТВ7, го усетиха на свой гръб, дано и зрителите са разбрали, че тази професия не е само блясък и купони.

Не бива да се подценява като работа и не мислете, че ще е лесно или "бляскаво". Да, определено, професията на модела е разнообразна и перспективна за тези, които умеят бързо да възприемат и ориентират в правилната посока, не правят компромиси със себе си от морална гледна точка.

Партита има, но те не са част от работата, нито пък се отразяват особено положително на кариерата. Както във всяка работа трябва да навлезеш и да я опознаеш, за да разбереш дали си струва да бъдеш част от нея - някои я обожават, други не я понасят. За мен бих казала, че е част от мен, без да бъда определено нейна жертва.

Вие сте една от най-успелите български манекенки в Италия. Как се пробива в света на висшата мода? Била ли сте някога подценявана, защото сте българка?

Аз не съм между най-успелите БГ манекени, но кариерата, която имах като манекен ме удовлетворяваше напълно и в последствие ми даде възможност да се развия и като мениджър, човек и психолог.

В началото естествено те подценяват, докато не се убедят в професионалните ти качества и отношение. Правили са го и заради произхода, тъй като моделите от Източния блок нямат добра репутация от гледна точка на сериозно отношение към тази професия.

За много от тях тя се явява като трамплин към нещо друго, начин да избягат от собствената си държава и да търсят реализация другаде. Дори аз, въпреки че съм българка, от позицията ми на мениджър, често ме е страх като инвестирам в момичета от Източна Европа.

Много често, когато са на път да се реализират професионално и с в добра позиция за пробив, която се постига много трудно, те предпочитат брака или личния живот вместо работата...

Това, което е още по-лошо, е не особено високото ниво на лоялност от тяхна страна. Случва се и това да решат, че могат да се оправят сами и да те изоставят, което прави инвестицията в такива модели твърде рискова.

Труден ли е животът на манекенките и Вие лично с какво сте се сблъсквали във Вашата кариера както в България, така и в чужбина?

Да, труден е, особено когато се сблъскаш с некомпетентни хора, които твърдят, че познават модния бизнес уж много добре, а те ориентират в съвсем погрешна насока.

Лошото е, че такива хора можеш да срещнеш и на отговорни позиции, с които са се добрали "Бог знае как"... и действително могат да заблудят, все още неузрелите или неопитни модели.

Тези хора губят времето и задържат развитието на манекена. Не малко са и "чакалите" или "лешоядите", които могат да подействат пагубно на много млади хора и разбият живота им завинаги, ако повярват на техните "обяснения" или съблазън.

Вашият любим дизайнер и защо?

Армани - номер 1 за мен - КЛАСА с една дума! Стилен, елегантен, дори и в спортните облекла, не минава никога от мода, подчертава, без да бъде вулгарен, материи с високо качество. От всички останали подбирам, ако нещо ме грабне.

Какъв е вашият стил?

Спортно-елегантен в ежедневието и различен според ситуациите.

Жената Албена Петрова на работа и вкъщи е...

Почти през цялото време съм на работа... Вече не си спомням как бях вкъщи. Не мога да дам точно определение за мен самата, но обичам да се занимавам с различни неща и съм силно емоционална.

Как релаксирате, вашето хоби?

Спорт, литература, музика, изкуство (от изложби - до опера), пътувам, обожавам да преоткривам нови натурални места.

Да направиш своя собствена модна агенция в една от столиците на модата е огромен риск и предизвикателство. Как започна всичко и имало ли е моменти когато сте си казвали "Няма да успея!"?

"Няма да успея!"? - постоянно се притеснявам от тази фраза... Надпреварата е голяма и до ден днешен... Не можеш да си позволиш да се отпуснеш или застоиш на едно място... Аз обичам да работя и за това се справям някакси, може би не с всичко перфектно, както бих искала, но работя усилено, за да е все по-добре и интересно.Вашата формула на успеха е... Вярвай и ще успееш!

Има ли нещо, което бихте искали да направите, но не ви стиска?

Да, имала сам предизвикателства, в които не съм се впуснала и в момента има едно, което ще запазя в тайна, но може би не съм достатъчно убедена, че действително го искам и затова все още не съм го направила.

Най-големият ви успех в професионален и личен план...

Че съм запазила чувствителността си и чистотата си в един труден и "измислен" свят, особено напоследък. Че мога да се обърна назад с удоволствие и да повторя почти всичко, както е било, може би дори и грешките си. Да бъдеш удовлетворен от това, което правиш, мисля че е най-големият успех, който може да бъде постигнат. Аз не гледам на себе си през очите на хората, a през душата си и чувствата на близките ми.

Какво още мечтаете да постигнете?

Бих желала един ден да имам възможността да се занимавам само с благотворителност, тъй като ме изпълва с огромно лично удоволствие, когато се чувствам полезна, там където има действителна нужда от помощ.

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg