Topmodel.bg  »  Статии  »  Новини  »  Преглед

Шопингманията - когато страстта се превърне в болест

22.07.2008


Шопингманията - когато страстта се превърне в болест

Повече от 800 000 германци страдат от "шопингова" зависимост, призната от психиатър за заболяване, каквито са алкохолизмът и наркоманията, се твърди в изследване на Техническата здравна каса на Долна Саксония, цитирано от РИА "Новости".

"Настойчивото влечение към покупки, независимо от цената и необходимостта да се придобие дадена вещ, се развива постепенно и незабележимо, и стават все по-масово явление" - заяви за РИА "Новости" представителка на касата. На езика на психолозите болестта е получила името "ониомания" - от гръцкото onia (стока, покупка) и mania (болезненото влечение, натрапчива потребност).

В случай, че човек не може да удовлетвори манията си, се развива синдромът абстиненция, изразен в психологическо разстройство, агресия или депресия, главоболие, заболяване на сърдечносъдовата система.

Според специалистката 800 000 са само регистрираните случаи, докато броят на скритите шопингманяци в Германия е много по-висок. Достатъчно е да се види какво се случва по време на разпродажби, когато от рафтовете на магазините купувачи буквално помитат стоки, лежали преди там с месеци.

За много шопингхолици възможността да купят нещо по-евтино служи като оправдание за болезнената им необходимост да се сдобият с поредната ненужна вещ, твърдят медици. Според специалистите шопингманията се развива у хора, предимно жени, които страдат от липса на внимание, чувстват самота и вътрешна пустота, нужда от признание и любов, или пък са в депресия заради това, че партньорът им ги е напуснал.

Заболяването може да доведе до разрушаване на семейството, до трупане на дългове. "Вие виждате, че пазаруването може да бъде не по-малко страшно от наркотиците. То подкопава психическото здраве на човека, макар и не с толкова бързи темпове, както алкохолът или наркотичните средства", твърди специалистката на здравната каса. Според нея на много места вече са се появили дружества на "анонимните шопингманяци", групи за доброволна взаимопомощ.

От своя страна специалистите на здравната каса призовават роднините, близките и приятелите на шопингманяците при първи признаци за поява на заболяването, да се обръщат за помощ към медиците. "Както и други болести, така и ониоманията се поддава на успешно лечение през различните стадии на заболяването. Понякога са напълно достатъчни няколко сеанса при психотерапевт", подчертава специалистката. БТА

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg