Topmodel.bg  »  Статии  »  Тенденции  »  Преглед

Стилът на Шанел - класическа красота с очарование

22.07.2008


Стилът на Шанел - класическа красота с очарование

Стилът на "Шанел" е синоним на класическа красота с очарование, неограничено от времето. Коко Шанел е създала една от най-елегантните дамски дрехи, станала задължителна за всяка съвременна жена - малката черна рокля.

Нейният парфюм - "Шанел N5", се е превърнал в легенда. Когато попитали Мерилин Монро, какво носи в спалнята, тя отговорила "Две капки "Шанел N5". Въпреки това, малко от нас са наясно какъв новатор била Коко Шанел. Тя променила модата из основи и създала стил, който устоял на хода на времето. Стилът ѝ е оригинален, екстравагантен и амбициозен.

Коко Шанел е родена през 1883 г. в Самур, Франция под името Габриел Боне Шанел. Сведенията за детството ѝ са противоречиви, но е сигурно, че на 12 г. бъдещата дизайнерка вече била кръгло сираче. Момичето било изпратено в дом, където я научили да шие.

Тя се озовала в Париж вече млада жена, която пеела в кабаретата и според слуховете имала връзки с няколко изтъкнати господа. С тяхна помощ тя отворила свое шивашко ателие през 1910. По това време се появил и прякорът ѝ Коко

Тя не можела да си позволи да следва модата на своето време, когато роклите били с корсети и от скъпи платове. Затова тя измислила свой собствен стил, съчетавайки елементи на мъжкото облекло със своите тоалети. Тя направила промени и допълнения, за да придобият дрехите ѝ дамско излъчване.

Начинът, по който се обличала самата Коко бил в основата на стила "Шанел". Нейните шапки имали огромен успех между богатите и модерни дами. Коко се усъвършенствала в умението си да се изкачва по социалната стълбица. Тя започнала дълга връзка с един богат господин, известен като любимец на жените, който подкрепил разрастването на бизнеса ѝ.

Стилът на Шанел бил красив в своята простота. Нейните съвременнички били бекрайно доволни, че могат да се освободят от неудобните корсети, които били принудени да носят. Коко нарушила всички правила, за радост на своите почитатели. Тя въвела евтините платове във висшата мода и създала нов, небрежен стил, чийто ключови елементи били късите поли и мъжките аксесоари.

Коко обичала слънцето и морето и предпочитала да си почива на открито и да спортува, вместо да се преструва на примерна дама на светските събития. Изчистеният дизайн на тоалетите ѝ бил отражение на нейния вкус. Те дали възможност на дамите да се занимават със спорт и същевременно да са стилни.

Тя не била феминистка, но много държала клиентките ѝ да изглеждат като истински дами и не се притеснявала от конкурентите си мъже. Шанел ги считала за свои равни и се съревновавала наравно с тях.

През 1922, Коко създала прословутия аромат "Шанел N5". Много се спори откъде идва името на парфюма, но най-вероятно именно този аромат е бил петият, представен на Коко за нейното одобрение.

Две години по-късно, Пиер Вертхаймър вече притежавал 70% от дяловете на парфюмерийната компания на Коко. По тази причина, въпреки успеха на "Шанел N5", самата Коко не спечелила почти нищо от него. Въпреки това, уханието има голям принос за утвърждаването на стила "Шанел".

През 1923 г., Коко представила на света костюма "Шанел". Изчистен и елегантен, костюмът се състоял от прилепнало сако и пола до коленете. Ансамбълът бил изработен от вълнена материя, обточен с елагантен черен кант и украсен със златни копчета с известното лого "СС".

Не само костюмите, но и аксесоарите на Шанел били буквално разграбени. Клиентите ѝ се влюбили в огърлицата, която Коко създала специално за костюма, направена от големи изкуствени перли, нанизани на златни верижки.Шанел шиела с костюмите си амбицията да ги направи колкото се може по-практични, дори когато ги носят заети бизнес-дами.

Стилът на Шанел продължил да се развива с въвеждането на емблематичния ѝ жакет през 1925 г. и малката черна рокля само година по-късно. По това време черният цвят все още бил табу, тъй като в съзнанието на хората той се свързвал с траур и смърт. Коко показала на света, че черният тоалет си подхожда с всички цветове и винаги е стилен. Днес, много от нас не могат да си представят как биха се обличали без черния цвят да присъства в дрехите ни.

През Втората Световна Война настъпили тежки времена за Коко Шанел. Тя се принудила да затвори модната си къща, но започнала връзка с един нацистки офицер, който я защитавал и ѝ позволил да остане в апартамента си в хотел "Риц". В крайна сметка, Коко била изпратена в изгнание в Швейцария. Ако не бил парфюмът "ШанелN5", който продължил да бъде популярен, Коко може би никога нямало да се върне в модния бизнес.

Едва през 1954 г., на 74 г., Коко събрала смелост да излезе от принудителното си бездействие. Вярна на себе си, Коко бързо си върнала името и статуса на икона в модата. През 1955 г., тя представила наново костюма си и показала за първи път емблематичната си чанта с пера и златна верижка.През 1957 г., на модно шоу в Далас, Коко получила "Оскар" за мода.

Тя съхранила таланта си да предусеща желанията на дамите и през шейсетте години на 20 век. Коко въвела саката с тесни ръкави и панталоните тип "камбана". Стилът "Шанел" отново превзел света.

Коко все още живеела в хотел "Риц" и продължавала да проектира дрехи до 1971 г., когато починала. Новите проекти, върху които работила преди смъртта си, били представени през седемдесетте години.

През 1983 г., Карл Лагерфелд застана начело на империята "Шанел". Неговото ръководство и възгледи зададоха нова посока пред модната къща. Модният свят бе шокиран от промените, които той наложи в иначе предвидимия стил "Шанел".

Лагерфелд разшири бизнеса на марката "Шанел", като включи в модната ѝ линия слънчеви очила, бижута, часовници и нови парфюми. "Шанел" продължава да променя висшата мода и да обръща представите на дизайнерите с главата надолу.

Лагефелд се оказа по-далновиден от останалите в модния свят. Благодарение на умелото му ръководство, стилът "Шанел" се е съхранил през годините. Този стил не може да бъде определен еднозначно. Коко се гордеела, че умее да преоткрива стила си отново и отново.

През годините стилът "Шанел" се е определял от дрехи, вдъхновени от мъжкото облекло, но с подчертано женствена кройка. По-късно в този стил са били свободните пуловери с колани, разноцветните поли, комбинирани с куп подрънкващи гривни. В стил "Шанел" е класическият елегантен костюм, малката черна рокля, дори панталоните с ниски дъна.

Коко била истинска новаторка и феминистка в най-добрия смисъл на думата. След смъртта ѝ, стилът "Шанел" продължава, подобно на хамелеон, да променя себе си и целия моден свят. Този стил винаги се е свързвал с изчистена и елегантна красота, но истината е, че изчистените линии са само малка част от чара на Коко Шанел.

За да се определи стилът, създаден от Коко, трябва да се определи същността на жената, която се гордеела с непредсказуемостта си. В крайна сметка, може би точната дефиниция на този стил е красота, чар и класа, съчетани с духа на един живот, изживян безкрайно вълнуващо.

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg