Topmodel.bg  »  Статии  »  Интервюта  »  Преглед

ЛАУРА ЧУКАНОВ в ексклузивно интервю за TopModel.bg

16.07.2009


ЛАУРА ЧУКАНОВ в ексклузивно интервю за TopModel.bg

Имам щастието да задам въпросите си на една прекрасна млада дама, която успя с красота и поведение да вдъхне много вяра в български жени и да разнесе отново по света отколешната истина за красотата на българката. Ще ви я покажем истинска и естествена, извън пределите на модния подиуми и светлината на прожекторите.

Тя е на 22 години, по-голямата част от които живее в щатите. Тя е Лаура Чуканов и е третата подгласничка на тазгодишната Мис САЩ 2009. Първо искам да ти благодаря за това интервю, защото всички знаем, че сега разполагаш с изключително сбит режим от ангажименти, снимки и събития, в които да участвуваш. Имах достатъчно време да прочета почти всички статии и интервюта, които са излизали досега за теб и имам желание насоката на това да е малко по-различна, да ни разкажеш за теб в една друга посока и светлина.

TopModel: Вече повече от месец след конкурса, как се чувстваш, коя е Лаура Чуканов днес?

Лаура Чуканов: Аз съм благодарна за всичко, случило се с мен за последните месеци! Щастлива съм с резултата ми от конкурса на Мис САЩ и го смятам за успех, защото дори участието в такова събитие е вече постижение. Аз разбирам, че олицетворявам мечтата на много млади момичета по света и затова бих била благодарна, независимо от резултатите в крайното класиране. Сега, месец по-късно, мога да оценя случилото се по-реалистично и това, което разбрах за себе си е, че никога не трябва да се спирам да осъществявам мечтите си, защото резултатите могат да доведат до още по-големи мечти. Лаура Чуканов днес е същото земно момиче, което беше и преди месец, но с по-големи амбиции и задачи пред себе си занапред.

TopModel: Говориш често за фондацията, която искаш да създадеш, за да може децата на САЩ и България да се свързват и научават нови неща, да са контактни и открити за света. Как върви подготовката на това наистина сериозно начинание?

Лаура Чуканов: Това е моя мечта и аз вярвам, че фондацията ми ще може да стартира тази година. Моите нови приятели и ПР в България – Замунда Продакшънс ми помагат с интернет страница и контакти в България. В щатите аз се свързвам с други неправителствени организации, които мо помагат от американска страна. Аз с нетърпение и голямо вълнение очаквам скорошното развитие. Първоначално идеята ми беше за културен обмен между български и американски деца, но в процес на обсъждане, реших проектът да бъде максимално насочен към артистично надарените деца. Идеята е да се осъществи запознанство и творчески обмен между талантливи деца от България и САЩ. Сигурна съм, че след като се започне и други идеи ще се появят както и други интересни мисли ще се споделят.

TopModel: На първи юни празнувахме „Световния ден на детето”. Какво мислиш, че трябва още да се направи, за да се подпомогне развитието на бъдещите поколения, на милионите гладуващи и страдащи деца по целия свят? Само събирането на пари достатъчна помощ ли е?

Лаура Чуканов: Събирането на пари е благородно, но със сигурност недостатъчно дело. Фокусът трябва да бъде според мен насочен към обучението на децата да се борят за себе си и да вярват в собствените си възможности и таланти. Разбира се, за да се осъществи това са нужни и средства, но не по маловажно е да намерим време за общуване и взаимно опознаване на децата. Това се надявам да осъществи моята фондация. Аз съм абсолютно убедена, че пътят да помогнеш на едно дете да порасне като пълноценен човек е да го научиш да разчита на собствените си сили. Това е велико достижение – да знаеш, че можеш да се справиш сам, но и в същото време да разбираш, че ако е необходимо, не си сам.

TopModel: Сега повече ли са отговорностите, с които се занимаваш, как намираш короната на 3-та подгласничка на Мис САЩ? „Тежи” ли?

Лаура Чуканов: Всичките ми ангажименти и отговорности зависят от мен самата. На национално ниво аз не съм особено ангажирана, но сме партньори с представителките на щатите Невада и Аризона за няколко събития през това лято. И трите сме поканени да водим интересни мероприятия в Лас Вегас. Очертава ми се пътуване до Ню Йорк. През месец юли съм поканена като гост на Мис Тийн САЩ 2009-та на Бахамите. В моя щат-Юта, аз ще работя до края на годината зс различни неправителствени организации. Главната ми задача е да помагам да се събират средства за различни благотворителни мероприятия. И вярвайте ми, всеки ден имам претоварена програма. Главната задача на всяка мис САЩ е да работи за хората от щата си и да представя щата си възможно най-добре където и да се намира в страната или извън нея.

TopModel: Израснала си в по-голямата част от живота ти в щатите, какво мислиш за ценностната система на младите, опазени ли са семейните ценности?

Лаура Чуканов: Аз не мога да отговарям за младежта на цяла Америка, но мога да отбележа какво е ценно за младите хора, с които лично аз общувам. Това са: индивидуалност, образование, ясна идея за живота, приятели, семейство, пълноценното социално общуване като цяло и активна социална позиция.

TopModel: Един сериозен въпрос, който коментирахме и с Любомира Христова - твоят PR за България, и който е много важен за нас като медия, която работи с модели и фотографи: Какво мислиш за авторските права и прилагането им в България? Направило ли ти е нещо конкретно като впечатление досега?

Лаура Чуканов: Спазването на авторските права е много важно в САЩ като се започне от най-ниското ниво в училище, до най-високото в бизнеса. Аз нямам информация за нещата в тази област за България, но ми се струва, че там това не се смята за едно от нещата, които са важни. Изглежда, че колективното участие се оценява като по-значимо достижение вместо да се отдаде нужното внимание на истинския творец, на което и да е било начинание.

TopModel: Един бърз поглед в интернет показва, че най-известната твоя фотография е правена от един прекрасен американски фотограф на име Джъстин Грант. Оказа се, че нито една българска медия, освен ТопМодел не зачете правата му като автор на тези снимки. Би ли ни разказала малко повече за него и съвместната ви работа, как се свързахте, той ли те откри?

Лаура Чуканов: Джъстин Грант е един невероятен талант, който живее и твори в щата Юта. За първи път се запознах с него на самия конкурс Мис Юта-САЩ, а той беше един от представителите на журито. След конкурса той ми предложи да ми направи официална снимка за Мис Юта, за което съм му много благодарна. Интересно е, че той е инженер по образование. Имал е много успешна кариера в това отношение като такъв, но преди пет години решава, че фотографията е за него повече от хоби и променя живота си. Бързо става известен с оригиналните си творби и е канен като рекламен фотограф от Сони, Кристиян Аудиже и други. Неговата лична интернет страница е www.justingrantphotography.com.

TopModel: По време на престоя си в България участвуваше в много предавания, срещи и фотосесии, би ли споделила своите впечатления за отношението към теб и като цяло работата си с българските медии, фотографи, организацията им?

Лаура Чуканов: Аз съм много благодарна и много доволна от всички, с които имах възможността да работя в България. Ще ви призная, че малко се притеснявах в началото. И с българския ми език и с това, че не познавам живота в България в детайли, но всички журналисти и интервюиращи бяха много доброжелателно настроени и бързо ми помогнаха да се почувствам спокойна и сигурна, да бъда себе си. Замунда Продакшънс се появи като един чудесен подарък и внесе ред и организация за мен и майка ми, защото тя се опитваше през първите два-три дни от престоя ни в България да организира срещите, докато в един момен не разбра, че и трябва стабилна помощ. Петър Стаматов от ЕвроЧикаго, който пръв обяви по БТА за моето участие в конкурса Мис САЩ се притече на помощ и ни свърза със Замунда Продакшънс. Аз бях удивена от голямото внимание, с което ме посрещна България. Между впрочем изненадата ми започна още от летището в Чикако когато една българка, продавачка в парфюмериен магазин, ме позна и помоли да се снимаме. Не знам откъде се появиха още и още българи за снимки и автографи – работещи на летището, пътници и служители. Благодарна съм на всички за вниманието и търпението да работят с мен.

TopModel: Разкажи ни повече за това какво прави Лаура през един нормален ден, с какво се забавляваш, какво правиш в свободното си време?

Лаура Чуканов: Аз обичам да съм заета. Почти всеки ден имам от едно до три мероприятия като Мис Юта. Два дни в седмицата работя и в Университета на Юта като попечител на новите студенти. Разстоянията в щатите са големи и се налага много време да прекарвам в колата си. Обичам да слушам радио или някой любим диск докато пътувам. Но колкото и да съм заета, се старая всеки ден да намирам време за себе си и за упражнения – за мен е много важно да тренирам тялото си, защото това ме прави по-продуктивна, по-щастлива и здрава. Имам близки приятели, с които през уикендите ходим в планината с велосипеди, бягаме или се катерим по скалите. В малкото ми свободно време обичам да ходя на концерти и представления, да слушам музика. Много обичам да чета и да рисувам, да посещавам музеи и галерии ми е най-любимият отдих. Понякога готвя, т.е. опитвам се да готвя.

TopModel: Каква музика харесваш, знаем че приятелят ти е музикант. Това повлияло ли е по някакъв начин на вкуса ти към музиката? Харесваш ли българската музика? Кои стилове ти допадат? Имаш ли любими групи или изпълнители?

Лаура Чуканов: Вкусът към музиката не се е повлиял особено от приятеля ми, но със сигурност пък оценката ми към музиката е. Когато слушам музика се опитвам да разбера огромния труд, който е вложен във всяка творба. В момента любим албум ми е “Raising Sand” на Алисън Краус и Робърт Плант. Този албум наскоро взе наградата за албум на годинатана Грамми и аз мисля, заслужено при това. Аз не съм особен любител на поп музиката, но харесвам различни видове, включително и класическа, според настроението. Може би единствената музика, която не слушам е рап музиката. Обичам българска музика, защото за мен тя носи информация за българската култура и душа. Поп фолка не е истинската България,но за да съществува, очевидно е показател за необходимост от този тип традиционни вокали, смесени с „популярна” музика. Любимата ми песен е „Погледни ме в очите” на Анелия.

TopModel: Разкажи ни нещо повече свързано с гардероба ти. Какви марки дрехи предпочиташ да носиш. Имаш ли любими дизайнери, модни къщи, фотографи, модни списания?

Лаура Чуканов: Гардеробът ми днес е чудесен ! За трите седмици в Лас Вегас, преди конкурса Мис САЩ, ние-кандидатките, трябваше да бъдем подготвени съответно и с много тоалети. Харесвам и имам дрехи от BCBG, Guess, Marciano, Diane Von Furstenburg, Nanette Lepore, Bebe и други. Аз обичам хубавата класическа мода и ако имах финансовата възможност, бих купувала тоалети от дизайнерите Невена (Nevena) и Аля Милушева (Astella) от България, с които имах удоволствието да се запозная наскоро. Любимият ми дизайнер е Roberto Cavalli, а любимият ми фотограф е Ани Лейбовиц. Фотографът, който ме е снимал и също така ми е любим е Фадил Бериша от Ню Йорк. Списанията, които харесвам са модните W, Elle, Vogue.

TopModel: Накрая на нашето словесно мъчение, ще те помоля да кажеш няколко думи за нашите читатели, за младите български момичета, които тепърва ще тръгнат по стъпките на модата, кокурсите и ще навлязат в нелекия моден бизнес?

Лаура Чуканов: Пожелавам успех на всички момичета, които ще изберат пътя на красотата. Но трябва да са готови за труден път. За да успееш, според мен, много е важно да си знаеш цената и да си прецениш правилно силите. „Слава на всяка цена” не съветвам никого! По-важното е да си наясно със себе си, да си в мир със собственото си „аз”, да си поставиш граници по пътя, който си избрал. Вслушвайте се в интуицията си! Изграждайте стабилна поддържаща система, за да ви държи земни и твърдо стъпили на земята. Но когато сте сигурни, че искате да постигнете нещо, в която и да е област в живота, не се спирайте ! Каквото и решение да сте взели, дали можете или не можете повече, вие сте прави за себе си! Вярвайте в силите си и следвайте мечтите си дори когато никой друг не ви поддържа. Трябва да получавате удоволствие и удовлетворение от това, с което се занимавате. Ако се налага да правите нещо против волята си, преценете дали си заслужава. Няма причина да не сте най-добрите в това, което правите, и което сте избрали, защото по принцип няма какво да изгубите. Чудесно е да имаш цели и да работиш за тяхното осъществяване, но същевременно да не забравяш хората около себе си.

Конкурсите за красота са, за да се помага на другите, не само на себе си. Модният подиум е труден, защото мненията по ваш адрес могат да бъдат противоречиви. Единственият начин да издържите е ако дълбоко вярвате в мечтата си и силите си, въпреки всяко противоположно мнение. И най-важното да бъдете готови да работите много и всеотдайно. Още веднъж, успех на всички млади мечтателки! Чудесно е да осъществяваш мечтите си!!

И много ви благодаря за това интервю.

Накрая искаме да ти пожелаем попътен вятър във всяко едно твое начинание, много късмет и отново да посетиш България когато имаш възможност. Дано скоро да чуем и видим още много хубави новини за теб и твоята социална дейност.

Снимките на Лаура Чуканов са любезно предоставени от нейния екип и са част от фотосесията й за списание ©"Макс". 

тескт © 2009 topmodel.bg

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg