Topmodel.bg  »  Статии  »  Съвети за мъже  »  Преглед

5 стъпки към чисти обувки

28.07.2008


5 стъпки към чисти обувки

Колкото и добре да сте облечени, ако обувките ви не са чисти, външният ви вид няма да е никак перфектен. Да не споменаваме, че грижите за обувките удължават техния живот. Независимо от това къде отивате, чиститe обувки са задължителни.

Следващите съвети ще ви помогнат да поддържате обувките си винаги безупречно чисти, без значение дали носите бели кецове или скъпи кожени обувки. Обувки от бял платБелите тенис обувки са перфектни за лятото, но когато върху тях се появят петна или засъхнала мръсотия, целият ви външен вид отива на кино. Много практични дами биха пуснали белите тенис обувките в пералнята с надеждата те отново да придобият съвършено бял вид, но щом ги извадят виждат, че обувките са абсолютно съсипани.

Разбира се, има и по-добри начини за почистване от този. Първо изчакайте калта и мръсотията да изсъхнат напълно, а чак след това ги почистете добре с леко влажен парцал. След това извадете връзките и ги изперете в пералнята заедно с други бели дрехи или чаршафи. За да сте сигурни, че след това ще ги намерите из другото пране, поставете ги в специална торбичка за пране на фини неща. След това вземете мръсните тенис обувки и ги намокрете с хладка вода. Използвайте стара четка за зъби и по-деликатен препарат (сапун, течен препарат за пране), за да ги изтъркате.

Ако от вътрешността им се носи неприятна миризма, измийте я с малко сода бикарбонат. Ако искате дори и подметките ви да изглеждат добре, сложете мъничко белина и ги изтъркайте с четката за зъби. Ако най-накрая сте доволни от постигнатата белота, изплакнете обувките с хладка вода, напълнете ги с бяла домакинска или копирна хартия и ги поставете на топло място, за да изсъхнат.

Имайте предвид, че "топло място" не означава на радиатора или до камината, тъй като прекомерната топлина ще съсипе маратонките. Кожени обувкиПърво почистете обувките със суха кърпа и воден разтвор от веро или сапун. Следите от сол могат да бъдат премахнати със смес от една чаша топла вода и лъжица оцет. Плесента пък може да бъде премахната с разтвор от вода и малко алкохол.

Други по-упорити петна могат да бъдат премахнати със специални препарати, които можете да закупите от по-добрите магазини. След като почистите кожените обувки, е хубаво да ги обработите с водонепромукаем препарат и боя, за да изглеждат добре за по-дълго. Ако тези методи не свършат работа, може би е добре да занесете обувките на обущар или специалист по почистване и полиране. Велур и набукОбувките от велур и набук се нуждаят от специални грижи, за да бъдат чисти и да изглеждат добре.

Най-добър резултат можете да постигнете със специални продукти за такъв вид кожа, но има и някои домакински продукти, които също биха свършили работа. Първото, което трябва да знаете е, че обувките от велур и набук трябва да се почистват със специална четка, а не с парцал или кърпа. Всъщност, в повечето случаи, е нужно само да ги почистите с четка и те ще изглеждат като нови. Петната по велурените обувки могат бъдат лесно премахнати с гума за молив (или специална гума за велур).

А ако петната са по груби, можете да потъркате леко с фина шкурка. За да поддържате обувките чисти дори и от вътрешната страна, поръсете сода бикарбонат по стелката и оставете да престои една нощ. Особено важно за направените от набук и велур обувки е третирането им с препарати, предпазващи от влага, за да сте сигурни, че ще бъдат защитени независимо от климатичната обстановка. Ако сте от хората, които носят велур и набук дори и през зимата, има продукти, които биха предпазили краката ви от влага и студ. Можете, например, да използвате разреден препарат за почистване на кожени обувки.

Почистете с гъбичка, но внимавайте да не намокрите обувките прекалено много. След като изсъхнат ги изчеткайте и нанесете специален предпазен продукт. МаратонкиАко трябва да бъдем честни, ще признаем, че хич не ни се иска маратонките или кецовете ни да изглеждат прекалено чисти. Въпреки това, поддръжката и почистването на маратонките ви ще удължи живота им, а това не е за пренебрегване, като се имат предвид цените на качествените маратонки.

За да почистите маратонките си, измийте ги в топла вода и ги изтъркайте с веро или сапун. Използвайте четка за зъби, за да се отървете от всички петна и несъвършенства. Ако все още има драскотини, опитайте да ги поправите с обвита в найлон четка за пети. Изплакнете маратонките, поставете вътре хартия и ги оставете да изсъхнат. Ако маратонките са бели, можете да ги намажете с мъничко бяла боя за обувки, за изглеждат още по- лъскави. Гумени джапанкиС лятото идва и времето за джапанките, а почистването им отнема само няколко минути. Почистете джапанките с чист парцал, след това измийте със сапун.

Ако е нужно използвайте стара четка за зъби, за да премахнете упоритите петна. Избършете първо с влажен, а после със сух парцал. Тази техника работи и при гумени ботуши или обувки. Независимо какви обувки ще носите през този сезон, има начини да ги поддържате в отлично състояние. Много от обувките могат да бъдат почистени с продуктите, които имате вкъщи, а други изискват по-специални продукти. Научавайки се да поддържате обувките редовно, ще имате удоволствието да ги носите по-дълго и да имате значително по-красив вид.

  Контакти  |  За реклама  |  Условия за ползване  |  Platinum  |copyright © 2010 TopModel.bg